Om os/About us

Clydesdale Danmark


VORES MÅL:
Clydesdale Danmark blev etableret i 2009 under navnet Clydesdale Horse Society, Danmark. Vi er en forening for alle med Clydesdale heste eller med interesse for racen. Bag vores forening står en bestyrelse, der vælges af medlemmerne på den årlige generalforsamling.


Clydesdale Danmark arbejder målrettet for at udbrede kendskabet til hesteracen Clydesdale i Danmark. VI er en udadvendt og aktiv forening, der gerne udstiller og fremviser vores heste. Hvert år afholdes National Clydesdale Show og andre medlemsaktiviteter. Vi ønsker, at Clydesdale hesten bliver en efterspurgt race til brug som både ridehest og kørehest, da den er yderst velegnet til begge formål, bl.a. pga. det meget rolige sind. Clydesdale Danmark vil til enhver tid følge Clydesdale Horse Society Skotland´s fastsatte avlsmål og anvisninger. Derudover hentes inspiration og viden fra vores kontakter i Skotland og udlandet i øvrigt.


Hos os er du altid velkommen, også hvis du er nysgerrig på at vide mere om racen, eller komme og se nogle af medlemmernes heste og få en god snak.


CLYDESDALE HESTEN:
Clydesdale hesten har sin oprindelse i det attendeårhundredes Lanarkshire I Skotland, der tager sit navn fra området engang kendt som Clydesdale. To mænd, Den 6. Hertug af Hamilton og John Paterson of Lochlyloch, krediteres for at have oprettet racen, ved at bringe flamske hingste ind i området som et forsøg på at forbedre lokale indfødte heste ved krydsning. Succesen fulgte, og disse forbedrede heste dannede rygraden i den race, vi i dag kender   som Clydesdale.

Disse heste spredte sig ultimativt ud over Lanarkshire og blev Skotlands ægte "hestekræfter", der blev brugt i både by og land   På sin højde anslås det, at racen var i størrelsen af 140.000 rene og krydsede heste.

Clydesdale var ikke kun Skotlands stolthed, men den blev eksporteret over grænsen til England og befandt sig også i udlandet i voksende antal, især i Australien, New Zealand, Nord- og Sydamerika og Canada.

I 1950'erne havde Clydesdale imidlertid haft sin blomstrende tid. Øget brug af traktorer og forbrændingsmotor erstattede den til landbrugsarbejde og til brug i Skotlands bymiljø. Nogle siger, at denne revolution blev fremskyndet, især på landet, ved ankomsten af en græs sygdom, en dræbende sygdom, der stadig i dag forårsager hestes tidlige død i områder, hvor sygdommen er  fremherskende.

I midten af 1970'erne var Clydesdalens antal så lave, at den blev anerkendt af Rare Breeds Survival Trust som værende sårbar og kategoriseret som sådan. I dag er tallene stabiliseret, selvom racen stadig anerkendes som “sjælden”.

Clydesdale hesten giver et stort indtryk på de, der værdsætter og arbejder med den. Dens enorme størrelse; den er oftest over 170 cm I stangmål, gør den storslået, dens slående gode udseende drejer hoveder hvorend den kommer frem, og dens evne til at tilpasse sig sin plads i det enogtyvende århundrede gør den til en elsket hest verden over.

Clydesdalen er en sand mild kæmpe; blid nok til, at det yngste barn kan håndtere den, men alligevel stærkt nok til at trække en tungt lastet vogn. Den er også tilpasningsbar og i stand til at blive brugt som ridehest i konkurrence eller i skoven. Den kan lejlighedsvis springe, selvom det måske ikke er meget højt, og den har også været brugt til opgaver, hvor mekaniske midler ikke er egnede.

Den er indbegrebet af en fantastisk hest, og fra at være en ydmyg skotsk gårdhest er Clydesdalen kommet rigtigt langt.

Kilde: “For love of the Clydesdale Horse”, af Heidi M Sands.