Gode råd/Good Advice

Vaccinationer:


Ved deltagelse i Clydesdale Danmark´s begivenheder fx. Show, Miljøtræning samt diverse skuer forventes det, at hestene er basis vaccineret og at vaccinationerne vedligeholdes årligt. Der vil blive bedt om at fremvise gyldigt pas/vaccinationsattest.

                                                                  

For at hesten er basisvaccineret mod influenza, skal den have 2 vaccinationer mod influenza med mindst 21 og højst 92 dages mellemrum. Herefter skal hesten have en booster-vaccination, der gives senest 7 måneder efter den anden basisvaccination. Herefter skal hesten vaccineres årligt. 

Hesten må deltage i stævner mv 7 dage efter den anden basisvaccination. 


Hovpleje:


En af de daglige rutiner med Clydesdale-heste er vedligeholdelse og tilsyn af hovene. Sunde hove er alt afgørende for trivslen. Det er derfor vigtigt, at der udføres korrekt beskæring af hesten. Nogle hesteejere beskærer traditionelt, men mange vælger at lade Clydesdale-heste få ”Vinger” på hovene. Vingerne gør, at hesten får en større hov og dermed et mindre tryk pr cm2.

Manglende eller forkert beskæring kan være fatalt for hestens livskvalitet, og for føl og unghestes vedkommende, kan det forringe salgsværdien betragteligt

Hygiejnen i stalden er vigtig for hovens sundhed. Brug en strøelse med stor sugeevne, og sørg for at fjerne alt det våde dagligt. Strø eventuelt med et desinfektionsmiddel i pulverform en til to gange om ugen. Gerne også i bunden af boksen, når der renses helt ud.

Hvorvidt hovrensning skal foretages dagligt, er der mange meninger om. Er hesten beskåret korrekt i dragterne, bør snavs selv falde ud når hesten bevæger sig. Har hesten adgang til et tørt leje eller bliver taget på stald, er det under normale omstændigheder ikke nødvendigt at hovrense hver dag.

Men hvis dragterne konstant er fugtige, og ikke kan slippe af med jord og snavs, bør de renses dagligt.

Hvorledes beskæringen udføres, bør aftales med beslagsmeden – ligesom den daglige vedligeholdelse også bør være i samråd med beslagsmeden. 

Pleje af hovskæg:


Heste med hovskæg har tendens til angreb af mider og skab i benene. Hovskægget beskytter hesten mod angreb, og det er en stor fejl, at fjerne hovskægget.

Når man har anskaffet sig en Clydesdale, har man samtidig påtaget sig opgaven at passe hovskægget.

Traditionelt er Clydesdale-heste i Scotland blevet behandlet og vedligeholdt med paraffineret mineralolie.

Olien fås enten som ren olie eller med forskellige tilsætningsstoffer – bl.a svovl.

Har hesten ingen problemer med skab eller mug, smøres benene en til to gange om ugen. Olien lægger sig som en hinde omkring hvert enkelt hår og ved at massere det godt ind til benet, lægger der sig også en hinde mod huden. Olien gør huden blød og beskytter mod snavs. Olien har den effekt, at miderne ikke kan leve i det olierede miljø og samtidig fremmer det hårvæksten.

Har hesten fået skabsmider eller muk, ses det ved større eller mindre pletter, hvor huden falder af i flager. Ofte klør hesten sig og i nogle tilfælde stamper den også. I sådanne tilfælde kan behandles med olie, hvor der er tilsat andre ingredienser. Svovl er ofte tilsat, da dette fremskynder helingsprocessen, men også produkter med kløestillende ingredienser findes nu på markedet.
Fodring:


En Clydesdale spiser ca 2% af dens kropsvægt i foder om dagen. En typisk udvokset Clydesdale vejer mellem 750 og 900 kg. Dvs at der skal tildeles 15 – 20 kg grovfoder i døgnet. Clydesdale-heste bør ikke tildeles foder med for meget proteinindhold, idet for meget protein kan fremtvinge hudproblemer især i benene. Det er at foretrække, blot at dække behovet via grovfoder i form af hø, wrap og evt. roepiller.

Roepiller er et restprodukt efter udvinding af sukker fra roer. De indeholder mange tungt fordøjelige fibre og alligevel meget reel energi.

De tungt fordøjelige fibre lader maven arbejde i mange timer efter fodringen. Alle ved at hestens fordøjelsessystem er følsomt, og roetrevlerne øger de sunde bevægelser i mave og tarmsystem. Derfor nedsættes risikoen for kolik og forstoppelse.

Derudover skal tildeles mineraler og vitaminer.

En Clydesdale skal fodres jævnt hen over døgnet, og bør ikke stå uden foder i mere en 4 – 6 timer.